Translate

niedziela, 9 sierpnia 2015

PIANKA NA BISZKOPCIE


PYSZNA PIANKA NA BISZKOPCIE


Jeśli macie ochotę na lżejsze ciasto polecam PIANKĘ NA BISZKOPCIE

SKŁADNIKI:


BISZKOPT:4 jajka,1/2 szklanki maki pszennej, 1/2 szklanki maki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru,1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki wody
PIANKA: 1 białek, 2 galaretki czerwone, 1 galaretka zielona, 3 łyżki cukru pudru,


WYKONANIE:
zaczynam od przygotowania galaretek, dwie czerwone rozpuszczam w 600 ml wody(troszkę mniej niż w przepisie), zieloną rozpuszczam i odstawiam do stężenia, trzeba uważać żeby nie stężały zbyt mocno, jeśli tak się stanie wystarczy odrobinę podgrzać.

biszkopt: ubij białka, dodaj  ,cukier, dodaj po jednym żółtku, wodę, na koniec dodaj  mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt odstawiam do wystygnięcia, następnie kroję na pół.
Jak widać na zdjęciu upiekłam ciasto
w naczyniu żaroodpornym, można oczywiście w normalnej blaszce ,wtedy po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, kroimy na pół. Blaszkę wykładamy pergaminem i przygotowujemy ciasto w blaszce.

Podaje proporcje do ciasta na zdjęciu, jednak czasem robię biszkopt z 1/2 porcji i wychodzi tylko na spód ciasta wtedy galaretka zielona powinna trafić na wierzch ciasta .

Wykonanie pianki: ubijam białka , dodaję 3 łyżki cukru pudru następnie stopniowo ciągle ubijając tężejąca galaretkę.Powinno postać w lodówce 2 godziny żeby galaretka stężała.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz