Translate

sobota, 9 września 2017

ciasto góra lodowa

GÓRA LODOWA

Biszkopt: 5 jaj,1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao

Do nasączenia: 1/2 szklanki herbaty , kieliszek alkoholu(daję pomarańczowy likier albo migdałowy)

Krem 1 : 1 opakowanie kremu do karpatki, 500 ml mleka, 150 g masła
( lub inny budyniowy krem, jeśli mam zbędne żółtka np. zostają po bezie, robię krem z  żółtek, 1 op budyniu śmietankowego, 2łyzki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 500 ml mleka, 250 gram masła)

Krem 2 : 250 g masła, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody,2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki mleka w proszku, 2 łyżki kakao,

Paczka okrągłych biszkoptów.

złożenie: 1/2 biszkoptu, 1/2 kremu budyniowego, `1/2 biszkoptu, 1/2 kremu budyniowego, , biszkopty pokroić na połówki i ułożyć pionowo, zalać kremami z mleka w proszku.

wykonanie kremu z mleka w proszku: Masło zagotować z wodą i cukrem, przestudzić, wmiksować mleko w proszku, podzielić na dwie części do jednej dodać kakao do drugiej dwie łyżki mleka w proszku. Wykładać łyżką pomiędzy biszkopcikami , odstawić na kilka godzin żeby masa stężała.

Nakładanie tej masy wymaga cierpliwości, ścieka z ciasta zanim stężeje, dlatego podparłam biszkopty miskami :) Na zdjęciach ciasto jest w dwóch porcjach , ponieważ 1/2 jest na zamówienie.
 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz