Translate

niedziela, 14 lutego 2021

skórka pomarańczowa w syropie




 składniki :5 pomarańczy, 500gcukru ,750ml wody, kilka goździków , cierpliwość!


Dlaczego dodałam ten ostatni składnik? Uważam ,że przygotowywanie tej skórki to nuda ale ponieważ warto mieć ten składnik w swojej kuchni i ja go mam to dzielę się z Wami przepisem.

 5 pomarańczy(na więcej nie wystarczy cierpliwości) myję , kroję na cząstki, każdą skórkę pozbawiam jadalnej części, następnie dociskając małym nożykiem do deseczki wycinam tyle białej części ile się da , potem skórki kroję na drobne kawałeczki , w czasie tej żmudnej pracy gotuję syrop z 750ml wody i 500g cukru, po prostu gotuję to powolutku, kiedy skórka jest gotowa wrzucam do syropu i gotuję ok 30 minut, aż będzie szklista, przezroczysta . Teraz przelewam to do słoika i używam do wypieków. 

Na zdjęciach wszystko widać,  pozostałe pomarańcze  wrzucam do sokowirówki i mam ok 500ml pysznego soku. 


















 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz