Piernik:
1kg mąki,
1szklanka cukru,
250g masła,
500g miodu,
3 jajka,
130ml mleka,
80g przyprawy do piernika (tak jest w przepisie, ale ja daję domową przyprawę 3 łyżki)
3 łyżeczki sody
1/2łyżeczki soli
miód, masło, cukier rozpuścić , ostudzić, dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka , sól i przyprawę, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do chłodku na co najmniej 2 tygodnie, moje stało od połowy listopada, jedną porcję piekłam na święta a drugą na walentynki 14 lutego, na zdjęciu jest ta właśnie porcja po wyjęciu z miski i rozkrojeniu
teraz podsypujemy mąką rozwałkowujemy i pieczemy albo pierniczki i maczamy w czekoladzie albo 3 placki wielkości blaszki z piekarnika i smarujemy powidłami śliwkowymi i przekładamy kremem z kaszki manny
Krem z kaszki :
750ml mleka, 1/2 szklanka cukru 8 łyżek kaszy gotujemy gęstą kaszę i studzimy.
300g masła ucieramy na puch i dodajemy po łyżce kaszkę na koniec alkohol! można wypić ale najpierw dać do kremu, ok 50ml , do smaku ja daję pomarańczówkę , w przepisie z netu są 2 kieliszki koniaku, więc co kto lubi , krem wychodzi dość miękki, troszkę mi spływał ale to dlatego, że jestem niecierpliwa i chciałam szybko próbować , wystarczy poczekać i go schłodzić , jest twardy i przepyszny
polewa! zapomniałabym o polewie:
60ml śmietanki , 160 g białej czekolady rozpuścić, 1 łyżeczka żelatyny zalać 1 łyżką wody, odstawić na czas rozpuszczania czekolady, rozpuścic w mikrofali i dodac do czekolady, czerwony barwnik
Polewa czekoladowa:
2łyżki miodu
1/2 szklanki gorącej wody
2łyżki (40g )kakao
400g cukru pudru
100g gorzkiej rozpuszczonej czekolady
zblendować to wszystko pierniczki nadziewać na widelec i maczać w polewie
walentynkową wersję ozdobiłam bezowym sercem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz