Na dwudzieste urodziny Syneczka mojego poniosło mamusie i postanowiła podejść do tematu z humorem. Tort BIUST powstał z foremki w kształcie serca , użyłam tylek Wiltona numer 104, 32 lub 21.
Biszkopt :
6 jaj
200 g mąki (150 g pszennej, 50 g ziemniaczanej )
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki wrzątku
jajka z cukrem ubijamy na małych obrotach dolewamy po łyżce wrzątek, ubijamy ok 10 minut , mąki i proszek przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej w trzech turach , delikatnie mieszając łopatką , pieczemy w 180 C ok 30 minut do suchego patyczka
Krem:
3 szklanki mleka
kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
80 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
4 żółtka ( z białek można zrobić BEZIKI TU)
masło ucieramy , z pozostałych składników gotujemy budyń, który po ostudzeniu dodajemy stopniowo do utartego masła cały czas ucierając. Budyń studzimy nakryty folią. Na koniec można dodać do kremu 250 g serka mascarpone , krem jest smaczniejszy, można dodać 50 ml alkoholu w wersji dla dorosłych
dodatkowo słoik ulubionego dzemu, cukrowe perełki do dekoracji, barwniki (używam Wiltona ale w Polsce macie większy wybór)
kiedy robiłam dla Was zdjęcia foremki okazało się , ze jest z IKEI o czym całkiem zapomniałam, foremkę smaruję "magiczną pastą" (przepis tu), chociaż do silikonowej podobno nie ma potrzeby
104 służy do zrobienia falbanki na brzegu sukni , 32 lub 21 robimy "kropki" kolorowym kremem , można użyć większej tylki np 4B , dekoracja powstanie szybciej
Biszkopt przekroiłam na 4 blaty , czubek serduszka obcięłam a uzyskane kawałki ułożyłam na górze tortu
każdy blat nasączam delikatnie (używam do tego soku , herbaty z cytryną jeśli do tortu idą owoce z puszki to sok jest dobry do nasączenia ciasta, jeśli tort jest dla dorosłych dodaję "pomarańczówkę" lub likier pasujący smakiem do tortu ), smaruję warstwą dżemu i tylką wyciskam warstwę kremu, wtedy mam pewność,że warstwy są równe


efekty pracy
na koniec "artystyczny bałagan" w mojej kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz