BISZKOPT : (do tego tortu trzeba podwójną porcję)
200g mąki (3/4 pszennej + 1/4 ziemniaczanej), szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
6 jaj, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki wrzątku
KREM:
3 szklanki mleka, 250 gr masła, 3/4 szklanki cukru,2 łyżki cukru waniliowego, 80 g mąki pszennej , 80 g mąki ziemniaczanej, 2 żółtka , 500 g serka mascarpone
1 szklanka =250 ml
OWOCE:
500g truskawek mrożonych (mogą być inne owoce) 6 łyżek cukru, 3 łyżeczki żelatyny(zalać 4 łyżkami wody),2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PACZ: do nasączenia używam ok szklani soku bez koloru (np brzoskwiniowy), może to być woda z cytryną i cukrem waniliowym, dla dorosłych odrobina alkoholu 50 ml na szklankę
DODATKOWO:porcja masy cukrowej, krem Milki Way do tynkowania, użyłam również brokatu i perełek do dekoracji
KREM MILKI WAY:
200g masła , 2 szklanki mleka w proszku, 1/2 szklanki mleka , 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy
MASA CUKROWA:
270 g pianek, 3-4 łyżki wody , 500 g cukru pudru, barwnik biały ( opcjonalnie inne kolory)
WYKONANIE: piekarnik na 180 C, żółtka ubijam z cukrem ,po chwili dolewam wrzątek, kiedy robot ubija żółtka ja przesiewam mąki z proszkiem następnie ubijam pianę z białek ze szczyptą soli, żółtka potroją objętość wtedy dodaję pianę z białek i chwilę ubijam , tylko do połączenia, teraz dodaję mąki z proszkiem mieszam łopatką, mąki dodaję w trzech porcjach, wylewam do zwykłej prostokątnej blaszki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekę 35 minut z termoobiegiem .
KREM: 2 szklanki mleka zagotować w tym czasie mieszam mąki z cukrem i żółtkami, gotujące się mleko wlewam do masy żółtkowej , następnie przelewam to do garnka i gotuję gęsty budyń, przykrywam folią i odstawiam do wystudzenia, masło ucieram na puch , dodaję zimny budyń na koniec serek mascarpone, jeśli tort byłby dla dorosłych to jest moment na dodanie alkoholu, świetnie smakuje z pomarańczówką z likierami jajecznymi albo kawowym .
OWOCE:Owoce z cukrem postawić na palniku, ogrzewać aż rozpuści się cukier , sok z cytryny wodę i mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszać i dodać do owoców, zagotować, dodać napęczniałą żelatynę
owoce można przygotować dzień wcześniej ,jeśli będą zbyt "twarde" można dodać wody,
MASA CUKROWA:
pianki i wodę podgrzewam na wolnym ogniu,( u mnie to jest 5 na kuchence indukcyjnej), od czasu do czasu mieszam żeby się rozpuściły pianki ale nie przypaliły, w tym czasie przesiewam 500 g cukru pudru( w przepisie z którego nauczyłam się robić tą masę jest 600 g ale jeszcze nigdy nie użyłam więcej niż 500 g) W dużej misce robię zagłębienie w cukrze i wlewam tam rozpuszczone pianki za pomocą łopatki, zawsze mi troszkę tej masy zostaje, nie udaje mi się dokładnie "wyskrobać", łopatką zagarniam rozgrzane pianki żeby łączyły się z cukrem. Kiedy da się już to wziąć w ręce przekładam na blat i wyrabiam jak ciasto zagniatając z cukrem, dodaję barwnik. Ręce obsypuję cukrem żeby masa się nie kleiła do rąk i podsypuję żeby nie lepiło się do blatu, prawie cały cukier zagarnia masa. odkładam masę do woreczka . Wszystkie ozdoby z masy cukrowej robię dużo wcześniej, po wysuszeniu odkładam do pudełka szczelnie zamkniętego gdzie czekają na wielkie wyjście.
KREM MILKI WAY: mleko zagotować z cukrem , wystudzić , zmiksować masło , dodać mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem.Ubijać ok 10 minut. To bardzo dobry krem do tynkowania tortów.
Kiedy już wszystko jest przygotowane można poskładać książkę. Biszkopt kroję na półtora centymetrowe blaty. Pierwszy nasączam wykładam owoce ale na brzegi odrobina kremu, drugi blat nasączam i wykładam warstwę kremu, trzeci blat , krem i teraz widoczne na zdjęciu mniejsze prostokątynasączam je i pokrywam kremem
ostatni blat również nasączam i całość odstawiam w chłodne miejsce do stężenia kremu.
kiedy już mamy dociętą księgę możemy przystąpić do tynkowania kremem Milki Way, pierwsza warstwa, czekamy aż zastygnie i druga warstwa juz musi być dopracowana równiutka góra a na brzegach robię packą rowki imitujące kartki
i teraz to co najbardziej lubię , prostokąt z masy cukrowej na brzegach zaginam układam pozostałe ozdoby i tort już jest gotowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz