Translate

niedziela, 28 sierpnia 2016

tiramisu

TIRAMISU







Pyszny deser, ktory najlepiej zjesc w ciagu 48 godzin.Na zdjeciach dwie wersje dekoracji, oczywiscie mozna uzyc podluznych biszkoptow,ale nie zawsze moge je kupic , w koncu to Islandia tu latwiej o rybke niz ciasteczko.

Skladniki
CIASTO
biszkopt :6jaj, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka maki, 4 lyzki maki ziemniaczanej, 1/4 szklanki goracej wody. Tak, nie ma proszku do pieczenia! Magda Gessler bylaby ze mnie dumna.
NASACZENIE: 2/3 szklanki mocnej kawy, 2/3 szklanki likieru kawowego lub amaretto

ok 3 lyzki kakao do posypania

KREM: 10 zoltek, 100g cukru pudru, 750 g mascarpone, 100ml smietanki kremowki

WYKONANIE:
biszkopt:ubijam bialka, przekladam do miski, zoltka ucieram z cukrem i goraca woda na puszysta mase, nastepnie  dodaje stopniowo przesiane razem maki. Na biszkpot najlepsza jest maka tortowa typ 450.
 z biszkoptu sciagam skorke, wtedy lepiej wchlania nasaczenie
 akurat dzisiaj uzylam Kahuli, ale inny likier bedzie rowniez dobry
 zoltka nalezy ubijac z cukrem pudrem na puszysta mase, najpierw 10 minut nad miska z woda,zby podniesc temperature, nastepnie juz na blacie okolo 4 minut, beda wspaniale puszyste

 maskarpone zmiksowac i delikatnie polaczyc z zoltkami i ubita smietanka

 biszkpot przeciac na rowne czesci, nasaczyc, wylozyc polowe masy, posypac kakao

i przykryc druga warstwa biszkoptu, nasaczyc i znowu posypac kakao, Brzegi tiramisu oklejamy podluznymi biszkoptami, przyklejamy na powidla sliwkowe lub inne. Ja nie mialam podluznych biszkoptow dlatego upieklam cienki, kwadratowy biszkopcik, pokroilam w paski i przylepilam je dzemem, na koniec zawiazalam ozdobna wstazke.

1 komentarz: