Translate

niedziela, 28 sierpnia 2016

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE

1i 3/4 szklanki maki, 2 szklanki cukru, 3/4 szklanki kakao, 2 lyzeczki sody,1 lyzeczka proszku do pieczenia,1 lyzeczka soli,1 szklanka maslanki, 1/2 szklanki oleju, 2 lyzeczki extraktu waniliowego,2 jajka, 1 szklanka kawy(z 3 lyzeczek kawy rozpuszczalnej, zrobic kawe )

Krem: 600g masla,8 bialek,1 lyzeczka soku z cytryny, 100g cukru pudru,400g masy krowkowej

piec w 3 tortownicach (24cm kazda) lub 2 blaszkach 35 minut 180 C( do duchego patyczka)

w misce wymieszac mokre skladniki ciasta , do drugiej przesiac suche, polaczyc dokladnie mieszajac, podzielic na 2 lub 3 porcje w zaleznosci od tego czy pieczesz w tortownicach czy w blaszkach, mozna piec na 2 poziomach, nie wyjmowac od razu po upieczeniu, poniewaz ciasto jest ,,mokre,,

KREM: bialka zmieszac z cukrem, lekko ogrzac, nastepnie takie lejace przelac do miski miksera, dodac sol i miksowac ok 10 minut,dodac sok z cytryny, stopniowo dodawac maslo, caly czas ucierajac, na koniec doadac mase krowkowa

mozna dodawac inny krem, nie zawsze mam mase krowkowa, bez niej jest rowniez dobry krem, jest plastyczny i latwo nim dekorowac, uzywam go rowniez do babeczek, z polowy porcji, jesli zostanie po ozdabianiu babeczek mozna mrozic ten krem :)

 to wersja z kremem budyniowym , posypane starta czekolada

krem maslany pozwala robic dowolne dekoracje i jest pyszny :)

1 komentarz: