KOTLETY Z KALAFIORA
Uwielbiam kalafiory, na Islandii sa dostepne caly rok. Kiedy znudzil mi sie klasyczny z wody z maselkiem i bulka tarta poszukalam przepisu na cos innego. Zmodyfikowalam troszke znaleziony przepis i dziele sie z Wami efektem moich wysilkow. Z jednego kalafiorka wyszlo mi 14 kotlecikow.
Skladniki: kalafior, cebula, natka pietruszki, bylka tarta, 2 albo 3 jajka, maslo(zielone jesli jestes tu w Islandii, w Polsce maslo extra), sol , pieprz, olej do smazenia
Wykonanie: kalafiora podzielc na rozyczki i obgotowac krotko w osolonej wodzie, nastepnie odcedzic i rozgniesc lekko widelcem, cebulke pokroic na drobna kostke i podsmazyc na maselku(daje sporo masla, poniewaz bardzo je lubie) tylko zeby troszke zmiekla, dodac jajka , natke , sol, pieprz i tyle bulki aby nie bylo ani zbyt geste ani za miekkie. Kotleciki robie za pomoca lyzki do ziemniakow dzieki temu sa rownej wielkosci, obtaczam w bulce tartej i smaze na zloty kolor.
Danie szybkie i latwe, a jakie pyszne! polecam!
Ciekawy przepis, kotlety wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń