Translate

sobota, 9 stycznia 2016

tort makowy

TORT MAKOWY

Podziele sie z Wami starym przepisem ale w nowej wersji. Przepis na ciasto mam jeszcze z Polski i nie pamietam od kiedy ale krem i polewa to zupelna nowosc.
Skladniki :
ciasto: 2 szklanki maku, 5 jaj 1 szklanka cukru pudru,3 lyzki tartej bulki, 3 krople olejku migdalowego,3/4 lyzeczki proszku do pieczenia.
krem: 4 bialka,200 gram cukru,300gram masla,szczypta soli, chalwa(niekoniecznie)

polewa z nutelli : 2 czubate lyzki nutelli,50ml smietanki kremowki,1 lyzka masla

WYKONANIE:
mak namoczyc w wodzie, ja moczylam przez noc ale mozna krocej, gotowac na malym ogniu jakies 15 minut, wystudzic, zmielic 2x przez maszynke o drobnych oczkach.utrzec zoltka z cukrem, dodac olejek migdalowy i proszek do pieczenia bialka ubic na sztywna piane, nastepnie delikatnie polaczyc mak z bulka tarta, i piana z bialek. Piec w tortownicy 180 C 40 albo 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem.Jesli patyczek bedzie wilgotny ale nie oblepiony ciastem to znczy,ze ciasto jest gotowe.

Ciasto dzielimy na 3 czesci, mase dzielimy na pol a na wierzch polewa z nutelli.
WYKONANIE MASY: bialka z cukrem roztrzepac trzepaczka, lekko podgrzewajac,( Jesli nie masz  plyty indukcyjnej podgrzej w kapieli wodnej), nastepnie ubijac bialka okolo 10 minut , zmienic koncowke robota na ucierajaca i stopniowo dodawac maslo (mozna je wczesniej utrzec,ale niekoniecznie), ucierac na puszysta mase. Do polowy masy dodalam chalwe, poniewaz akurat mialam z polskiego sklepu :) i to bardzo wzbogacilo smak masy.


Na koniec polewa z nutelli, wszystkie skladniki rozgrzac na malym ogniu.



Tak wyglada krojony na swierzo,zaraz po ulozeniu warstw, na drugi dzien krem jest zwarty i wyglada o wiele lepiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz