300 gram cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
krem: 750 ml śmietanki kremówki 36%
500 g mascarpone
3 łyżeczki żelatyny namoczone w 3 łyżkach wody
500 g owoców u mnie truskawki
słoik dżemu o smaku owoców jakie zamierzamy użyć do tortu ( np.jeśli truskawki to dżem truskawkowy) 1 łyżka galaretki rozpuszczona w 5 łyżkach wody, liście mięty ( u mnie sezonowo jeśli akurat urosły w inspekcie)
Białka do miski miksera i zaczynając od prędkości nr 5 zwiększam prędkość do maksymalnej, nie czekając na ubicie białek, wystarczy ,że troszeczkę się spienią zaczynam stopniowo dodawać cukier. po dwie łyżki mniej więcej co minutę. W tym czasie przygotowuję papier do pieczenia, dwie sztuki , od spodniej strony rysuję kółka o średnicy 26 cm. Po ok 10 minutach ubijania beza jest gotowa, dodaję łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mąki , chwilkę miksuję do połączenia i już wykładam bezę na papier. Na brzegach bezy za pomocą rękawa cukierniczego i tylki Wiltona 2D robię różyczki, oczywiście można zostawić brzegi tak jak wyjdą za pomocą łyżki . Tak powstają mi dwa blaty , pierwszy trafia na pierwszy poziom piekarnika drugi na 3 poziom.
Rozgrzewam piekarnik do 180 C a po ustawieniu bezy zmniejszam temperaturę do 140 C , po pół godzinie zamieniam blaty miejscami , zmniejszam temperaturę do 100 C i suszę bezę 50 minut, sprawdzam po tym czasie czy ładnie odchodzi od papieru, jeśli tak wyłączam piekarnik i zostawiam na 15 minut, po tym czasie uchylam drzwiczki, zabezpieczam je łyżką drewnianą i tak zostawiam bezę na noc. Taki torcik można upiec ,zapakować w folię i przechowywać długo, przed podaniem zrobić krem.
Krem: Ubić śmietankę , żelatynę rozpuścić w mikrofali i dodać do śmietanki, do mascarpone w temperaturze pokojowej dodaję troszkę śmietanki , potem więcej żeby powstał ładny krem.
( Nie udaje mi się tego ubić razem jak podają przepisy , powstają grudki z serka a zanim je rozbiję śmietanka jest już zważona dlatego taki sposób ubijania serka.)
Nie dodaję do tego cukru, beza jest wystarczająco słodka.
Galaretkę rozpuszczoną w 5 łyżkach wody wlewam do miski i delikatnie obtaczam w tym owoce , również moczę listki mięty, pięknie błyszczą
na pierwszy blat tortu wykładam dżem , potem 1/2 śmietanki , drugi blat na niego owoce, śmietankę wyciskałam tylką Wiltona nr 2 B
poniżej inne sposoby dekorowania torcika bezowego , polecam każdą wersję
dowolny barwnik , może być w kolorze owoców
kształt też zależy od naszej wyobraźni
jeśli za mało komuś słodyczy to odrobina karmelu na pewno pomoże
i wersja urodzinowa
jeśli w sklepie brak sensownych owoców winogrona też są pyszne