Translate

niedziela, 3 czerwca 2018

rabarbarowe ciasto w Islandii


  

Rabarbarowe ciasto
W Islandii niewiele roślin "daje radę" ale rabarbar jest tu dorodny. W tym roku (2018) wszystko słabiutko rośnie mój rabarbar jednak jest akurat gotowy do zbioru. W końcu to już początek czerwca.
 tam przy płocie rośnie sobie rabarbar, ale to nie o roślinach w Islandii chciałam opowiedzieć

CIASTO 
500 g mąki
300g masła
150g cukru
3 żółtka
szczypta soli

mąkę z cukrem, solą  i masłem siekam, dodaję żółtka, i zagniatam ciasto , jeśli nie jest zbyt suche można łyżkę wody, żółtka zawsze zostają mi po zrobieniu masy maślanej przepis na masę maślaną , 
ciasto dzielę na połowę, jedną część odkładam w woreczku do lodówki  na 30 minut, drugą w woreczku do zamrażarki , w tym czasie:

RABARBAR
800g rabarbaru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu 
3/4 szklanki cukru, lub więcej

3/4 rabarbaru kroję drobno, zasypuję cukrem , dodaję cynamon i na malutkim ogniu ,powolutku podgrzewam aż powstanie dżem, wtedy mąkę mieszam z 3 łyżkami wody i wlewam do rabarbaru, mieszam intensywnie żeby nie powstały grudki i dodaję resztę rabarbaru pokrojonego również w kostkę, teraz próbuje i dosładzam do smaku jeśli potrzeba, 

Wypoczęte ciasto kruche wyjmuję z lodówki, piekarnik ustawiam na 180 C z termoobiegiem, ciasto wykładam do tortownicy o średnicy 26 cm, i podpiekam ok 12 minut




    tak wygląda podpieczone ciasto, a na dole  ciasto pokryte dżemem rabarbarowym , powinnam użyć słowa frużelina rabarbarowa jak to teraz jest modzie, ale ja tradycyjnie wolę mówić dżem 

 następnie na tarce o grubych oczkach ścieram ciasto, które było w zamrażalniku

 gotowe do pieczenia


                                         piekę 40 minut 180 C z termoobiegiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz