Translate

niedziela, 4 lutego 2018

tort bezowy

Tort bezowy nie jest trudny, a nawet gdyby był to warto sobie tego trudu zadać.
 Z mojej porcji wychodzą dwa blaty o  średnicy ok 28cm  i 11 cm wysokości. Czasami dzielę tą porcję na 4, wtedy mam dwa torciki.

Składniki :
250g białek (ok 6 -7 jajek)
300g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Zaczynam ubijać na mniejszych obrotach,żeby białka dobrze napowietrzyć , następnie zwiększam obroty i zaczynam dodawać cukier, stopniowo po łyżce co 15 sekund lub po dwie łyżki co pół minuty, zawsze wychodzi tak samo, ważne żeby cukier dodawać stopniowo cały czas ubijając białka na najwyższych obrotach miksera. Na koniec dodaję mąkę i sok z cytryny. Ubijam długo ok 10 minut aż masa będzie lśniąca.

 Od razu piekę dwa blaty. Na papierze do pieczenia odrysowałam kółko o średnicy 26 cm(beza urośnie) , pianę dzielę na dwie część,   wykładam na środek kółek, do rękawa cukierniczego przekładam trochę piany i tylką 2D robię na brzegach różyczki. Czasami dodaję barwnik spożywczy, niebieski do bezy z jagodami, różowy do tej z truskawkami. Używam barwników w żelu Wilton. Oczywiście nie jest to konieczne.
Piekarnik rozgrzewam do 180 C wstawiam od razu dwie blaszki, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 140 C i piekę bezę 30 minut, następnie zamieniam blaszki miejscami i zmniejszam do 100 C piekę jeszcze 40 minut, wyłączam piekarnik a po 15 minutach uchylam drzwiczki i zostawiam na noc , podkładam drewnianą łopatkę żeby nie zamknąć drzwiczek piekarnika przypadkiem.

Krem:
500ml śmiatanki 36%
150g białej czekolady
250 serka mascarpone

Islandzkie mascarpone jest bardzo twarde i zawsze wychodziły mi grudki nie do rozbicia w śmietanę dlatego rozpuszczam czekoladę w odrobiną śmietanki i ciepłą miksuję z serkiem, uważam żeby nie było zbyt ciepłe bo rozpuści serek, następnie dolewam śmietankę i miksuję ręcznym robotem żeby nie ,,przebić,, śmietanki.

pozostałe składniki tortu: dżem i owoce

na bezowy blat wykładam ostrożnie dżem o smaku takim samym jak owoce, na dżem bita śmietana, następny blat i odrobina śmietany tyle żeby owoce nie spadały z  bezy. Można na wierzch użyć karmelu, wtedy cały śmietankowy krem do środka. Karmel robię z brązowego cukru(3 łyżki), masła(50g) i śmietanki (50ml) wszystko rozgrzewam na patelni aż zgęstnieje.





widać śmietankę pod jagodami, i kolor bezy niebieski jak jagody

oczywiście prostokątna beza jest też pyszna

tutaj do dekoracji użyłam kremu maślanego, akurat zostało mi troszkę z dekoracji innego tortu, listki są z kremu maślanego, a beza nie ma na brzegach ,,różyczek,, , bo nie MUSI ich mieć, kształt można nadać np łyżką 

dżem jagodowy


a na dżemie krem śmietankowy

to beza z karmelem, ponieważ to był tort urodzinowy ozdobiłam różowymi bezikami i białymi różyczkami z masy cukrowej. Beziki upiekłam razem z bezą, z różyczki robię z masy cukrowej: mleko w proszku tyle samo cukry pudru i odrobina mleka, tyle ile potrzeba do zagniecenia masy cukrowej



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz