Dekoracja nie jest moim pomysłem, tort powstał na zamówienie a zdjęcie takiej dekoracji widziałam nie raz szukając inspiracji. Nie wiem jaki smak miał ten oglądany wcześniej w internecie , ja proponuję moją wersję:
biszkopt: 5 jaj, szklanka cukru ,szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szklanki gorącej wody, 2 łyżki kakao
żółtka z cukrem i gorącą wodą ucieram na najwyższych obrotach miksera aż podwoją objętość, w tym czasie ubijam pianę z białek ręcznym robotem, mąkę przesiewam z proszkiem i kakaem, dodaje stopniowo, mieszając szpatułką. Tortownicę o średnicy 26cm wykładam papierem do pieczenia. Piekę 40 minut ,180 C z termoobiegiem (do suchego patyczka)
krem: 500ml śmietanki kremówki, 250 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 1 śmietanfix
wszystkie składniki miksuję ręcznym robotem na puszysty krem.
Tu gdzie mieszkam mascarpone jest twarde jak masło więc muszę je wcześniej wyjąć z lodówki, i stopniowo dodawać śmietankę, ale jeśli Wasz serek nie jest zbyt twardy można od razu wszystko razem miksować. Robię to ręcznym robotem żeby mieć lepszą kontrolę nad konsystencją kremu.
poncz: 1/2 szklanki herbaty, kieliszek alkoholu(jeśli tort dla dorosłych)
dodatkowo: słoik dżemu, ok 12 małych paczek Kit Ketów i paczka M&M
Boki smaruję kremem żeby batoniki miały do czego się przykleić, podstawkę wykładam papierem do pieczenia, który usuwam na koniec
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz